Присъединявам се към призивите 3 март да бъде отбелязан възможно най-минорно, без

...
Присъединявам се към призивите 3 март да бъде отбелязан възможно най-минорно, без
Коментари Харесай

Проф. Павлов: Без заря на 3 март, защото фойерверките сега са над украинските градове

" Присъединявам се към призивите 3 март да бъде маркиран допустимо най-минорно, без зари и фойерверки, които в тази ситуация са неуместни, тъй като фойерверките в този момент са над Киев, Харков, Херсон и други градове в Украйна, което е доста тъпо. Празникът не трябва да бъде изтриван от българската история, това ще бъде груба и непростима историческа неточност ". 

Това сподели пред БНР историкът проф. Пламен Павлов, учител във Великотърновския университет.

" С прелиминарния кротичък контракт от Сан Стефано ние се връщаме на картата на света. Макар и със мощно орязани граници, с разделения на нацията по безразсъден метод. Това става на Берлинския конгрес, където освен другите велики сили, само че и Русия има своята виновност ", изясни той.

Проф. Павлов посочи, че откакто е народен празник - към този момент към 30 години, 3-ти март не може да откри единодушието на нацията: 

" Той е ден, който разделя, а не сплотява българите. Той би трябвало да остане като един формален ден за размисъл и за памет за жертвите на тази война - българските опълченци, руснаци, украинци, белоруси, поляци. Не можем да изтрием историята. От друга страна, не бива да се не помни, че тази война е водена освен от благородни усеща, само че и заради геополитическите ползи на Руската империя ".

Според него войната, която Русия стартира в Украйна, се води от Руска империя, а не от Руската федерация:

" Ако държавен глава на онази страна е Александър II, наименуван от самото си население " Цар Освободител ", днес водач на тази терористична страна, мога да го кажа с цялостна мощ, е президентът Владимир Путин ".

Той акцентира, че говорещите в България за национално изменничество, " имат тъкмо държанието на национални предатели ". 

" Не мисля, че в това да се разисква нов народен празник има нещо предателско, както настояват някои кресливи хора ".

20-и април, денят на Априлското въстание, е най-хубав за народен празник, счита историкът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР